En slik mann skulle ha en medalje!

Gjennom mange år har Jørn Olsen i Skien i nært samarbeid med Øivind Solberg i Kvelde arbeidet med gårds- og slektshistorien for Siljan, publisert fritt tilgjengelig på www.eidangerslekt.org. Jørn Olsen har forståelig nok vært usikker på framtiden for en slik nettbasert versjon. Han gikk derfor i gang med å tilrettelegge også for trykking. Nå foreligger tre solide bind med Siljan Historielag som utgiver. De var jeg rask med å sikre meg!

Nasjonalbiblioteket forsikrer riktignok at de høster inn og tar vare på både nettsider som er registrert under det norske domenet .no og utvalgte nettsteder registrert under utenlandske domener som .com og .org. Slik sett skulle det som ligger på www.eidangerslekt.org uansett være sikret.

De trykte bygdebøkene for Siljan er like fullt møtt med stor begeistring. De kommer med mye nytt materiale og med større presisjon enn Asbjørn Bakkens «Siljan bygdehistorie» fra 1969. Fortsatt synes mange det er noe eget ved trykte bøker framfor eller som et supplement til å lese på skjerm.

Oppsettet I den trykte gårds- og slektshistorien for Siljan er ryddig, på sett og vis får man lettere oversikt over innfløkte slektsforhold enn man gjør på nettet. Men justeringer, tilføyelser og søk er nødvendigvis ikke mulig i de trykte bøkene. Her er det også sparsomt med kildeangivelser. Dette ivaretas i nettversjonen, som Jørn Olsen fortsatt vil holde hånd om og videreutvikle.

Med solide røtter i det gamle skogsarbeidersamfunnet innpå Skauane nord i Siljan, har jeg over tid fulgt Jørn Olsens nitide arbeid. Dette er solid – en slik mann skulle ha en medalje og settes i glass og ramme!